In 5 stappen klaar om je om te scholen

In 5 stappen klaar om je om te scholen

De wereld verandert razendsnel. En je werkomgeving ook. Dus waarom jij niet? De droombaan van vroeger past misschien niet meer zo goed bij je huidige ambities. Of je twijfel je al jaren aan een carrièreswitch, maar weet niet hoe je dit moet aanpakken. Ons advies: Volg je hart en ga ervoor! Maak een stap binnen je huidige carrière of verken de mogelijkheden van een totaal ander werkveld. Zoek waar jij blij van wordt en maak nu de switch door je om te laten scholen

Maar waar begin je nu? Best een lastige vraag natuurlijk. Maar met ons stappenplan was switchen nog nooit zo makkelijk. Durf jij ervoor te gaan?

In 5 stappen klaar om je om te scholen

  • Ga op onderzoek uit

Het klinkt heel simpel en logisch, maar de eerste stap die je moet nemen om te switchen is op onderzoek uit gaan. Zet jouw netwerk in. Want jouw vrienden, familie, kennissen en collega’s kennen vast wel iemand die werkt in de branche of op de afdeling waar jij jezelf ziet werken. Ben je eenmaal in contact met die persoon, vraag hem of haar dan het hemd van het lijf en probeer te achterhalen hoe die leuke baan nou echt is. Misschien kun je zelfs een keer meelopen! Schets voor jezelf een realistisch beeld en zet de voor- en nadelen op een rijtje.

  • Wat zijn jouw kwaliteiten?

Denk goed na over wat jouw kwaliteiten zijn. Om meteen maar met de deur in huis te vallen: je kunt meer dan jezelf denkt! Bekijk eens welke diploma’s en certificaten je hebt. Soms is er overlap met andere branches of kan je vrijstellingen krijgen bij een cursus of opleiding. Daarnaast neem je vaak al enige werkervaring mee, een voordeel van switchen! Inventariseer eens kritisch welke skills je bezit. Werk je bijvoorbeeld in de sales, dan heb je waarschijnlijk goede communicatieve vaardigheden en ben je proactief. Dit zijn vaardigheden die ook in andere banen goed van pas komen!

  • Wat heb ik nodig?

Nu je in kaart hebt gebracht welke diploma’s, certificaten en skills je bezit, wordt het tijd om te onderzoeken wat je nodig hebt om te switchen naar die nieuwe uitdaging. Zoek uit welke opleidingen vereist zijn en welke skills gevraagd worden in vacatures. Bekijk of je de mogelijkheid hebt om via een interne opleiding vanuit jouw huidige functie door te groeien. Kan dit niet, kijk dan waar je de benodigde papieren kan halen door middel van een opleiding of cursus.

  • Bezoek voorlichtingsmomenten

Gouden tip: bezoek voorlichtingsmomenten en ontdek jouw favoriete opleiding(en)! Volg de voorlichtingen en stel vragen aan docenten/studenten. Zo krijg je een goed beeld van de opleiding of cursus die jou helpt om je doel te bereiken.

  • Neem die stap!

Makkelijker gezegd dan gedaan, want een carrièreswitch is niet niks. Maar met een goede voorbereiding en wat lef kun jij de volgende stap naar jouw droombaan zetten. Zie het grotere geheel en durf je te laten omscholen!

Vind een hogeschool bij jou in de buurt

  • Bezoek een open dag
  • Volg een proefles
  • Vraag meer informatie aan

Bekijk ook de ervaringen van afgestudeerden

compass location