Verder komen is heel dichtbij

Waarin wil jij je ontwikkelen? Je komt verder aan een hogeschool

  • Altijd dichtbij
  • Toonaangevend onderwijs voor professionals
  • Erkende certificaten en diploma’s
  • Ook korte cursussen

Vakgebieden

Wil jij jezelf bij-, na- of omscholen? De hogescholen bieden verschillende mogelijkheden die passen bij jouw situatie. Of je nu een bachelor, master, associate degree, cursus of training zoekt, er is voor ieder wat wils. Bovendien kun je bij veel opleidingen op meerdere momenten in het jaar instromen. Wacht niet langer en geef jezelf een voorsprong op de arbeidsmarkt.

Zes redenen voor een deeltijdstudie aan de hogeschool

Ons leven en werken verandert snel. Investeer in nieuwe kennis en skills door je aan te melden bij een hogeschool dichtbij. Wij geven je zes redenen waarom een deeltijdstudie, aan de hogeschool, interessant is voor jou.

goed bereikbaar en dichtbij

Er zijn altijd hogescholen in de buurt die een relevante deeltijdopleiding of module aanbieden. Door je aan te melden bij een hogeschool dichtbij, voorkom je onnodige reistijd en kun je deeltijdstudie beter combineren met je drukke baan en/of gezin.

persoonlijke begeleiding

Professionele begeleiding helpt je sneller jouw doelen te bereiken. Daarom staan er bij elke opleiding coaches klaar om jou persoonlijk te leren kennen en bij te staan. Dit gebeurt niet op afstand via videobellen, maar fysiek op een locatie waar je altijd kunt binnenlopen.

direct toepasbaar

Bij een hogeschool ontvang je praktijkgericht onderwijs waar je de volgende werkdag al van kunt profiteren. Samen met gastdocenten uit het vakgebied en andere studiegenoten werk je aan antwoorden op vraagstukken die relevant zijn voor jouw dagelijkse werkzaamheden.

regionaal georiënteerd

Jouw hogeschool is stevig geworteld in jouw regio. Ze doen onderzoek naar wat er speelt en weten precies wat er van jou en je opleiding verwacht wordt. Dankzij deze inzichten bieden wij jou een waardevolle opleiding die niet alleen relevant is voor jou en je werkgever, maar ook voor de regio.

bedrijven ontdekken

Als (deeltijd)student aan een hogeschool krijg jij de unieke kans om via praktijkopdrachten de organisaties en bedrijven in jouw regio van dichtbij te leren kennen. Zo bouw je niet alleen relevante kennis op, maar ook een waardevol professioneel netwerk.

regionaal netwerken

Als deeltijdstudent aan een hogeschool werk je samen met branchegenoten uit jouw regio. Zo bouw je aan een persoonlijk netwerk en aan waardevolle contacten voor je professionele toekomst.

De 8 meest gestelde vragen

  1. Studeren is een investering in jezelf. Tegelijkertijd is het ook letterlijk een grote investering. Zeker wanneer je geen recht meer hebt op studiefinanciering. Als je een opleiding in deeltijd volgt, heb je geen recht op studiefinanciering. Je kunt wel onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming voor deeltijders aanvragen. Bekijk alle mogelijkheden op DUO.nl.

    Bron: https://duo.nl/particulier/geld-voor-deeltijdopleiding.jsp

    Sinds 2017 bestaat het zogenaamde Levenlanglerenkrediet. Een regeling waarmee iedereen tot 55 jaar geld kan lenen om lesgeld te betalen. De rente is net als bij de ‘gewone’ studiefinanciering gunstig, en wordt elke 5 jaar vastgezet. Ga voor meer informatie naar DUO. Daarnaast zijn er verschillende regelingen en beurzen vanuit de overheid en het UWV.

  2. In Nederland zijn 34 hogescholen met verschillende deeltijdopleidingen. 

    Studiekeuzetest
    Je wilt gaan studeren, maar wat zijn jouw mogelijkheden en waar liggen jouw interesses? Om een goede studiekeuze te maken moet je eerst weten waar jouw interesses en mogelijkheden liggen. De interessetesten van Studiekeuze123 kunnen je hierbij helpen.

    Bron: https://www.studiekeuze123.nl/studiekeuzetesten

  3. Natuurlijk niet! Op elke leeftijd valt er nog iets te leren. En je zult zien dat de mensen die in deeltijd studeren van alle leeftijden zijn. 

    Studeren is dat leeftijdsgebonden? Ja en nee. Ja als het draait om financieringen vanuit de overheid zoals studiefinanciering. Nee als het gaat om jezelf ontwikkelen. Dit kan op iedere leeftijd en daar is zeer zeker geen leeftijdsgebonden beperking aan! Het is maar net hoeveel jij jezelf nog wil uitdagen, wat je ermee wil bereiken en hoeveel tijd en energie je erin wil stoppen. Je bent nooit te oud om te leren!

  4. Dat verschilt per studie. Zo kost een volledige bacheloropleiding vier jaar, een masteropleiding één of twee jaar en een Associate degree twee jaar. Een cursus duurt meestal een aantal weken tot een jaar. 

    Het programma van een deeltijdopleiding is erop ingericht dat je het in vier jaar moet kunnen afronden. In de praktijk blijkt dit toch moeilijk te zijn. Je kunt vertraging oplopen doordat je een bepaalde opdracht niet kunt uitvoeren omdat een project op je werk later start, je kunt ziek worden, een kind krijgen, noem maar op. 

    Een goede opleiding biedt goed georganiseerde studieloopbaanbegeleiding. Een vaste mentor of coach bespreekt met jou regelmatig de verhouding tussen je huidige praktijksituatie, carrièreplanning en studievoortgang.

    Vrijwel elke deeltijdopleiding biedt de mogelijkheid aan je werkervaring te beoordelen op Elders Verworven Competenties. Een commissie toetst dan nauwkeurig of je bepaalde competenties uit het opleidingsprofiel al verworven hebt. Als dat zo is, hoef je bepaalde modules niet te volgen of kun je opdrachten overslaan. Zo kun je sneller afstuderen.

    Bron: http://www.carrieretijger.nl/opleiding/ho/varianten/deeltijd

  5. Iedereen die aan de toelatingseisen voldoet, kan een deeltijdstudie met succes doorlopen. Misschien moet je wel even wennen aan het studeren, omdat je niet meer gewend bent met je neus in de boeken te zitten. Maar dat is een kwestie van doen, en goed plannen. En als het even lastig is, kun je altijd terecht bij docenten of je medestudenten.

  6. Met de juiste planning en voorbereiding lukt het zeker. Omdat je straks bezig bent met lessen en zelfstudie heb je natuurlijk wel wat minder tijd over dan normaal. Wat helpt is om erover te praten met je partner, kinderen en vrienden. Zodat iedereen weet wat ze de komende tijd kunnen verwachten, en hoe ze jou een beetje kunnen ondersteunen. Ook kun je voor advies altijd terecht bij een studiecoach. 

  7. Hoeveel je precies kwijt bent voor je studie, hangt af van je opleiding en je persoonlijke situatie. Je kunt dit berekenen op de website van een hogeschool naar jouw keuze. Heb je al eerder een studie gevolgd, dan kan je collegegeld hoger zijn. Deeltijdstudenten hebben geen recht op studiefinanciering, maar kunnen wel in aanmerking komen voor subsidieregelingen, zoals de lerarenbeurs. Sluit je opleiding aan bij je huidige functie, kijk dan of je werkgever je wil ondersteunen door mee te betalen, of door studieverlof te regelen. 

  8. Dat ligt aan je vooropleiding en je werkervaring. Meestal wordt dit bepaald tijdens een persoonlijk intakegesprek bij je opleiding. Maar je kunt hier natuurlijk altijd van tevoren contact over opnemen met de hogeschool.

Ervaringsverhalen

Groeien in je vak is heel dichtbij

“Dus docenten kennen je en dat is wel heel prettig. “

Coaching bij je studie is heel dichtbij

“Als je door de bomen het bos niet meer ziet, ben je daar als docent en heb je een coachende rol. “

Persoonlijke ontwikkeling is heel dichtbij

“Een hogeschool was voor mij belangrijk, omdat het praktijkgericht is.”

Praktijkgericht onderwijs is heel dichtbij

“Ik denk dat het heel belangrijk is dat je de feeling houdt, de voeling, houdt met de praktijk."

Je erkende diploma is heel dichtbij

“Ik denk dat het belangrijk is dat je de hogeschool kiest die voor jou het beste past.“

Sparren met deskundigen is heel dichtbij

“Daar heb je veel meer aan als dat je dat in een boekje moet lezen.”

Een relevant netwerk is heel dichtbij

"Dat maakt het juist wel heel erg gevarieerd."

Een leuke werksfeer is heel dichtbij

"De sfeer vind ik natuurlijk fantastisch, anders werk ik hier niet zo lang."

Direct toepasbare kennis is heel dichtbij

"De bereikbaarheid van de opleiding was zeker belangrijk."

Begeleiding op maat is heel dichtbij

"Elke student is eigenlijk een individu met een eigen verhaal en context."

Een regionaal netwerk is heel dichtbij

"Ik heb voor mijn hogeschool gekozen omdat het heel dichtbij is."

Leren van medestudenten is heel dichtbij

"Ik denk als ik terugkijk, ben ik wel heel tevreden met de keuzes die ik heb gemaakt."