Hoe kies je de juiste opleiding? Een stappenplan.

Hoe kies je de juiste opleiding? Een stappenplan. 

Als professional weet jij als geen ander wat het is dat jouw vakgebied en de wereld in beweging zet. Je ziet veranderingen en vernieuwingen die kansen bieden en wilt daar onderdeel van zijn. Dat kan door je te verdiepen, te verbreden of om juist iets heel anders te gaan doen. Maar hoe pak je zoiets aan? En hoe vind je nou de deeltijdopleiding die bij jou past?

Voor de één is het kiezen van een studie een makkelijke opgave, terwijl de ander niet weet waar die moet beginnen. Of je nu nog geen idee hebt wat je wilt gaan studeren, je twijfelt tussen een aantal studies of al een keuze hebt gemaakt, er zijn diverse manieren om de deeltijdopleiding te vinden die het beste bij jou past. 

  • Een deeltijdopleiding volgen? Ontdek waar je interesses liggen!

Een goed uitgangspunt om te beginnen met het vinden van de deeltijdopleiding die bij jou past, is om te ontdekken waar jouw interesses liggen. Waar liggen jouw kwaliteiten? Welke vakken ben je goed in? En welk werk lijkt je leuk om te doen? Dit zijn vragen die je jezelf kunt stellen om dit te ontdekken. 

Ook kunnen de interessetesten van Studiekeuze123 je helpen bij het ontdekken. Heb je ontdekt waar jouw interesses liggen, dan is het goed om te kijken welke deeltijdopleidingen daarop aansluiten. 

  • Vergelijk deeltijdopleidingen

Als je hebt ontdekt waar jouw interesses liggen en welke opleidingen hierbij aansluiten, dan is het belangrijk om de opleidingen van jouw interesse met elkaar te gaan vergelijken. Hét ideale moment om dit te doen is tijdens voorlichtingsmomenten. Hier praten docenten en studenten je bij over alle ins en outs van de opleiding(en) waar jij interesse in hebt.

Kijk van te voren ook alvast op de deeltijd opleidingspagina’s op de website van de onderwijsinstelling. Daar vind je veel informatie die je kunt gebruiken om een keuze te maken tussen de deeltijdopleidingen waar jij interesse in hebt.

  • Vraag om hulp en advies

Weet jij al welke opleiding je aanspreekt, maar twijfel je of dit 100% is wat je wilt? Veel hogescholen bieden de mogelijkheid tot een studieadvies gesprek. Tijdens dit gesprek gaat een studiecoach jou helpen als je twijfelt tussen opleidingen. Je kunt al je vragen stellen over bijvoorbeeld de inhoud, toelatingseisen of loopbaanmogelijkheden. Of over hoe je je studie combineert met privé en/of werk. Het gesprek helpt je ook om te kijken of de studie van jouw keuze wel echt bij jou past. 

Vind een deeltijdstudie die bij je past

  • Bezoek een open dag
  • Volg een proefles
  • Vind een hogeschool bij jou in de buurt
compass location