Studietips van Marit

Studeren is pittig, maar laat je niet ontmoedigen. Je zult zien dat je er heel veel energie van krijgt!

“Toen ik eenmaal was gestart met de opleiding, merkte ik natuurlijk dat ik minder vrije tijd had dan voorheen. Een maken heldere tijdsindeling en planning, zowel voor mijn deeltijdstudie als voor de taken in huis hielp enorm. Daarbij is ook ontspanning essentieel. Niemand kan zich 24 uur per dag concentreren. Ik weet op welke moment van de dag ik het meeste energie heb en van welke studieonderdelen ik energie krijg. Hier houd ik rekening mee tijdens het plannen.”

Het kan ook handig zijn om je werkgever op de hoogte te houden. Bespreek met elkaar de mogelijkheden om zo makkelijker je om je werk heen te studeren en vice versa.

Iedereen leert verschillend. Houd je niet van lezen, dan kun je ook een filmpje op internet kijken, dat werkt ook.

Het is niet altijd eenvoudig om jouw juiste leermethode te vinden. “Natuurlijk kun je jezelf overhoren of de stof aan je (studie)partner uitleggen, maar ik maak gebruik van andere voorstellingswijzen. Ik koppel beelden aan een tekst of luister naar een tekst via bijvoorbeeld YouTube. Ik merk dat de lesstof zo beter blijft hangen.”

Wil je iets leuks doen met vrienden? Dat kan, maar zorg er dan wel voor dat je de volgende dag tijd maakt voor je opdracht.

“Natuurlijk, de combinatie van studie en werk zorgt ervoor dat ik minder tijd heb voor gezellige uitjes en avondjes in de stad. Dit betekent natuurlijk niet dat ik helemaal niet meer uit ga. Vrije tijd is nodig om te kunnen ontspannen! Schrap dus niet alle gezelligheid uit je agenda, maar plan het in. 

Door te plannen weet ik waar ik de volgende dag aan toe ben. Ik heb het mezelf dan ook niet al te moeilijk gemaakt. Geen grote of zware opdrachten, maar bijvoorbeeld alleen iets lezen.” 

Bekijk het verhaal van Marit

Vind een deeltijdstudie die bij je past

  • Bezoek een open dag
  • Volg een proefles
  • Vind een hogeschool bij jou in de buurt
compass location