Studietips van Wilke

Als je kinderen hebt, betrek ze dan bij je studie.

Werken én studeren in deeltijd. Dat vraagt om veel voorbereiding en goede planning. “Ik heb vooraf duidelijke afspraken gemaakt met mijn privérelaties zoals vrienden en familie. Dat is voor mij cruciaal als je een opleiding volgt naast je baan.” Ga om tafel met je gezinsleden en bespreek hoe je deze uitdaging samen aan kunt gaan. 

Maak gebruik van je medestudenten, door samen de stof door te nemen wordt het leren makkelijker en leuker.

“Van samenwerken krijg ik meer motivatie. Het feit dat mijn medestudenten op mij rekenen motiveert, ook al vind ik de opdracht niet zo interessant.”

Er zijn weinig dingen leerzamer dan hulp te geven aan een ander. Uit onderzoek blijkt dat studenten die tijdens het samenwerken iets uitleggen het meeste leren. Tijdens het uitleggen ga je actief met de lesstof om en ontdek je vanzelf eventuele gaten in je kennis. Natuurlijk is hulp geven alleen prettig als je het gevoel hebt dat de ander jou ook zou helpen als je daar behoefte aan hebt.

Samenwerkend leren lijkt op een echte werksituatie. In je toekomstige werk doe je immers geen individuele tentamens, maar werk je samen onder een leidinggevende aan projecten. 

Wees flexibel en af en toe een beetje mild voor jezelf.

“Ja, studeren is pittig, maar laat je niet ontmoedigen. Je zult zien dat je er ook heel veel energie van krijgt. Essentieel is een heldere tijdsindeling en planning, zowel voor je deeltijdstudie als voor de taken in huis.” Daarbij speelt ontspanning natuurlijk een grote rol. Niemand kan zich 24 uur per dag concentreren. Zoek uit welke uren van de dag jij op je best bent en neem dit mee in je planning. Zorg dat je ontspant op de juiste momenten zodat je genoeg energie over houdt voor de juiste dingen

Bekijk het verhaal van Wilke.

Geïnteresseerd

  • Bezoek een open dag
  • Volg een proefles
  • Vind een hogeschool bij jou in de buurt
compass location